top of page

Kindervoeten

Kindervoeten-pedicure, kan omschreven worden als de behandeling van de kinder- en tienervoet.

 

Kindervoeten in beweging…

Gezonde kindervoetjes leren lopen, huppelen, fietsen, zwemmen,…. Ze zijn continu in beweging en groeien hard. De voetjes worden voeten en veranderen van uiterlijk. Ze worden sterker en worden vooral ook steeds op andere manieren belast.

Voetverzorging aanleren…

We leren kinderen wassen, tanden poetsen, … Maar wat leren kinderen over hun

voeten? De voeten die steeds veranderen en gedurende heel ons leven ons

lichaamsgewicht moeten dragen. Veel voetproblemen bij volwassenen vinden hun

oorsprong in de kindertijd. Het negeren van een voetklacht, kan resulteren in een

veranderd looppatroon en daardoor klachten in andere delen van het lichaam

veroorzaken, zoals in de benen en de rug. Regelmatig professionele aandacht en

een goede voetverzorging kan de kans op problemen op latere leeftijd vermijden!

Probleemplaatsen…

Stoten, struikelen, vallen, te kleine sokken, te kleine of verkeerde schoenen kunnen de oorzaak zijn van allerlei klachten en pijntjes aan de nagels of voeten. Blaren, blauwe nagels, ingegroeide nagels, stootnagels zijn vaak voorkomende klachten bij jonge kinderen. Maar ik zie ook steeds meer kinderen met overmatige eeltvorming, eeltpitjes, …. Veel ouders weten niet goed hoe ze dergelijke probleemplaatsen aan de kindervoeten moeten behandelen. Daarom biedt Medische en Sport Pedicure ook behandelingen aan speciaal voor kinderen.

 

De voeten van jongeren en hun schoenen…

Tijdens de puberteit verandert er heel veel voor tieners. De voeten zijn dan meestal niet het lichaamsdeel dat de meeste aandacht krijgt qua verzorging. Hierdoor kunnen voetproblemen ontstaan.

Het dragen van goed schoeisel is belangrijk voor ieder mens. Als ouder heb je vaak weinig invloed op de schoenkeuze van een tiener. Vaak vinden ze het belangrijk om ook op schoengebied mee te gaan met de mode…logisch…schoenen vormen nu eenmaal een belangrijk onderdeel van de outfit. Wie mooi wil zijn moet lijden, is een gezegde die vaak voor schoenen geldt. Bij de aankoop van een paar schoenen is er vaak weinig aandacht voor functionaliteit en comfort. Te klein, te strak, te slap, het niet veteren van de schoenveters, … zijn een aantal voorbeelden waardoor er op korte of lange termijn klachten kunnen ontstaan. 

De meest voorkomende voetklacht bij jongeren…

 

Ingegroeide teennagels

Een ingegroeide nagel, kan iedereen overkomen, maar tieners en jongvolwassenen – vnl jongens- hebben een verhoogd risico op een ingegroeide teennagel. Meestal betreft het de grote teennagel. Een nagel die erg rond is of hol, heeft meer kans op ingroeien. Vaak hangt dit samen met het dragen van slecht passende schoenen en een verkeerde nagelkniptechniek.

Bij tieners spelen hormonen vaak mee, waardoor de huid vaak wat vochtiger en hierdoor zachter is. Hierdoor groeien de nagels nog sneller in, wat zeer pijnlijk is. Passende schoenen en goede instructies voor het knippen van de nagels, kunnen veel ellende voorkomen.

Samen behandelen…

Vaak voorkomende problemen zoals “voetwratten” gaan we samen behandelen en pijnvrij klein krijgen.

Een voetwrat is een wrat onder je voet en wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Voetwratten groeien op de onderkant van de voet, meestal in gebieden waar veel druk uitgeoefend wordt tijdens het staan of lopen. Voetwratten groeien vaak in de diepere lagen van de huid als gevolg van de druk die ze mogen ervaren. Je kunt voorkomen dat je voetwratten krijgt door het nemen van een aantal voorzorgsmaatregelen zoals het dragen van slippers in en rond natte gebieden.

Indien er toch een wrat zou zijn ontstaan, kan ik deze behandelen en bestrijden.

Samen kijken…

Om ongemakken op tijd te signaleren en indien nodig te behandelen, kan het

handig zijn om de voeten af en toe samen te bekijken. Op die manier wordt snel

duidelijk of de voeten goed verzorgd worden of dat enige bijsturing nodig is.

bottom of page