top of page

Sport pedicure

Sporten, de één doet het om in beweging te blijven, de ander beroepsmatig. Maar wat er vaak vergeten wordt, is dat de voeten van de sporters heel wat te verduren krijgen. Mede doordat het lichaamsgewicht op de voeten tijdens het sporten erg hoog is. Om maar een voorbeeld te geven:  tijdens het hardlopen draag je 3 tot 4 keer je eigen lichaamsgewicht.

Een sportpedicure is inhoudelijk vooral gericht op het toepassen van

voetverzorgingsmethoden en technieken bij sport gerelateerde

problematiek. De sportpedicure kan een analyse maken van de voet-,

huid- en nagelbelasting bij diverse takken van sport, een behandelplan

opstellen, de behandeling uitvoeren en juiste adviezen geven.

Ook het advies om een andere discipline (podoloog, arts,…)te

raadplegen, hoort daarbij.

Heel belangrijk zijn de schoenen van de sporter. Elke sport heeft wel

zijn schoen. Vaak laten we ons verleiden om een bepaald type of merk te kiezen maar belangrijk is de juiste schoen voor de juiste voet! Verkeerd schoeisel is vaak de oorzaak van veel klachten en blessures. Niet alleen aan de voeten, maar ook aan de enkel, knie en heup.

Ook de nagels krijgen er bij het sporten flink van langs: trauma nagels, ingegroeide nagels, ingescheurde nagels, stoot nagels,…. We zien ze vaak bij de sporters terug, net als blaren, overmatig transpireren, eeltvorming, ….

De meeste sporters raadplegen pas een sportpedicure als er klachten zijn. Maar ook als er geen klachten zijn, kan je bij de sportpedicure terecht. De sportpedicure speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van de sportprestaties en bij de preventie van mogelijke blessures.

Sport pedicure bij kinderen of tieners

Ook bij sportende kinderen of tieners is het zéér belangrijk om de voeten regelmatig te laten verzorgen om verdere problemen te voorkomen, zoals: standsafwijkingen van de tenen, voettypes te analyseren en te laten behandelen.

Het is handig om makkelijke kledij aan te trekken en uw sportschoenen mee te brengen tijdens de eerste afspraak.

Ik ben afgestudeerd als sportpedicure bij MSP-opleidingcentrum erkend door het SCAS (stichting certificering actoren in de sportgezondheidszorg).

bottom of page